Make your own free website on Tripod.com

A+ Activities Holiday Pages

Home
Birthdays
New Year's
Valentine's Day
President's Day
St. Patrick's Day
Easter
Mother's Day
Memorial Day
Flag Day
Father's Day
Independence Day
Labor Day
Halloween
Veteran's Day
Thanksgiving
Christmas
Winter Activities
Spring Activities
Summer Activities
Autumn Activities
Flag Day

one.jpg

one.jpg

The History Of Flag Day

The Fourth of July was traditionally celebrated as America's birthday, but the idea of an annual day specifically celebrating the Flag is believed to have first originated in 1885. BJ Cigrand, a schoolteacher, arranged for the pupils in the Fredonia, Wisconsin Public School, District 6, to observe June 14 (the 108th anniversary of the official adoption of The Stars and Stripes) as 'Flag Birthday'. In numerous magazines and newspaper articles and public addresses over the following years, Cigrand continued to enthusiastically advocate the observance of June 14 as 'Flag Birthday', or 'Flag Day'.

On June 14, 1889, George Balch, a kindergarten teacher in New York City, planned appropriate ceremonies for the children of his school, and his idea of observing Flag Day was later adopted by the State Board of Education of New York. On June 14, 1891, the Betsy Ross House in Philadelphia held a Flag Day celebration, and on June 14 of the following year, the New York Society of the Sons of the Revolution, celebrated Flag Day.
Following the suggestion of Colonel J Granville Leach (at the time historian of the Pennsylvania Society of the Sons of the Revolution), the Pennsylvania Society of Colonial Dames of America on April 25, 1893 adopted a resolution requesting the mayor of Philadelphia and all others in authority and all private citizens to display the Flag on June 14th. Leach went on to recommend that thereafter the day be known as 'Flag Day', and on that day, school children be assembled for appropriate exercises, with each child being given a small Flag.

Two weeks later on May 8th, the Board of Managers of the Pennsylvania Society of Sons of the Revolution unanimously endorsed the action of the Pennsylvania Society of Colonial Dames. As a result of the resolution, Dr. Edward Brooks, then Superintendent of Public Schools of Philadelphia, directed that Flag Day exercises be held on June 14, 1893 in Independence Square. School children were assembled, each carrying a small Flag, and patriotic songs were sung and addresses delivered.

In 1894, the governor of New York directed that on June 14 the Flag be displayed on all public buildings. With BJ Cigrand and Leroy Van Horn as the moving spirits, the Illinois organization, known as the American Flag Day Association, was organized for the purpose of promoting the holding of Flag Day exercises. On June 14th, 1894, under the auspices of this association, the first general public school children's celebration of Flag Day in Chicago was held in Douglas, Garfield, Humboldt, Lincoln, and Washington Parks, with more than 300,000 children participating.

Adults, too, participated in patriotic programs. Franklin K. Lane, Secretary if the Interior, delivered a 1914 Flag Day address in which he repeated words he said the flag had spoken to him that morning: "I am what you make me; nothing more. I swing before your eyes as a bright gleam of color, a symbol of yourself."

Inspired by these three decades of state and local celebrations, Flag Day - the anniversary of the Flag Resolution of 1777 - was officially established by the Proclamation of President Woodrow Wilson on May 30th, 1916. While Flag Day was celebrated in various communities for years after Wilson's proclamation, it was not until August 3rd, 1949, that President Truman signed an Act of Congress designating June 14th of each year as National Flag Day.

one.jpg

THE MEANING OF THE FLAG AND WHEN TO DISPLAY IT

THE MEANING OF THE AMERICAN FLAG
Americans, we honor and respect our flag. It is protected by law. It is not the piece of cloth that our flag is made out of that we respect. It is what our flag represents that is important and sacred.
1. WHITE STRIPES. The white stripes stand for purity. We, as a country, want people to be honest in everything we do. We want the people of this country to do what is right, even if it is hard to do.
2. RED STRIPES. The red stripes stand for courage. Many men and women have given their lives for this great country. They did this willingly because they believed in freedom. It is because of their great courage that we have the freedom we enjoy today.
3. BLUE SQUARE. The blue square stands for freedom. Freedom is very important. We want people to enjoy the blessings of freedom. That means that no matter who you are, what you look like, or who you believe in, you have the right to be treated like everyone else!
4. STARS. There are 50 stars on our flag today. They stand for the 50 states in the United States of America.
5. YELLOW RIBBON. Today there is a new patriotic symbol of sorts that you often see displayed with the American Flag. It is a yellow ribbon. The yellow ribbon is a reminder to each of us to support our country and the people who serve it. It is a symbol of hope for a safe return of servicemen when they are away.



WHEN TO DISPLAY THE FLAG
The flag of the United States should be flown every day when weather permits. If made of weather resistant material it can be flown around the clock in any weather if properly illuminated.

It should be flown especially on the following days:
New Years Day, January 1
Inauguration Day, January 20
Lincolns Birthday, February 12
Washingtons Birthday, February 22
Presidents Day, third Monday in February
Easter Sunday, (variable)
Mothers Day, second Sunday in May
Armed Forces Day, third Sunday in May
Memorial Day, May 30
Observed Memorial Day, last Monday in May
Flag Day, June 14
Fathers Day, third Sunday in June
Independence Day, July 4
Labor Day, first Monday in September
Constitution Day, September 17
Columbus Day, October 12
Discoverers Day, second Monday in October
Navy Day, October 27
Marine Corps Birthday, November 10
Veterans Day, November 11
Thanksgiving Day, fourth Thursday in November
Christmas Day, December 25
And such other days as may be proclaimed by the President of the United States and on State holidays.


THE PLEDGE OF ALLEGIANCE
"I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Francis Bellamy, the author of these words, was an ordained minister, magazine writer, and Freemason who stated that his aim was to say "what our republic meant and what was the underlying spirit of its life." Bellamy wrote the Pledge of Allegiance in 1892 as part of the 400th anniversary of the discovery of America by Columbus. It was embraced by the nation and almost immediately became a part of the school-day ritual. Bellamy's original text has been altered twice. In 1923, the words "the flag of the United States of America" were substituted for the words "my flag". Congress officially recognized the Pledge in 1942 and added the words "under God" in 1954.


one.jpg

SONGS & ACTIVITIES

YOU'RE A GRAND OLD FLAG
You're a grand old flag, You're a high flying flag
And forever in peace may you wave.
You're the emblem of _ the land I love
The home of the free and the brave.
Ev'ry heart beats true 'neath the Red, White and Blue,
Where there's never a boast or brag.
Should auld acquaintance be forgot,
Keep your eye on the grand old flag.

You're a grand old flag, You're a high flying flag
And forever in peace may you wave.
You're the emblem of The land I love
The home of the free and the brave.
Ev'ry heart beats true 'neath the Red, White and Blue,
Where there's never a boast or brag.
Should auld acquaintance be forgot,
Keep your eye on the grand old flag.


STAR SPANGLED BANNER
O! say, can you see, by the dawn's early light,
What so proudly we hailed at the twilight's last gleaming:
Whose broad stripes and bright stars through the perilous fight,
O'er the ramparts we watched were so gallantly streaming,
And the rocket's red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there;

O! say, does that Star-spangled Banner still wave
O'er the land of the free and the home of the brave!






FLAG FOLDING CEREMONY

HOW TO FOLD THE FLAG

one.jpg

TRIVIA & POETRY

1. How many stripes does the U.S. Flag have?
a. 27 b. 13 c. 48 d. none

2. How many stars does the U.S. Flag have?
a. 50 b. 25 c. 13 d. 48

3. When do we celebrate Flag Day?
a. Easter b. December 25 c. July 4 d. June 14

4. How old is the U.S. Flag?
a. 100 years b. 200 years c. 223 years d. 500 years

5. What answer below is NOT another name for the U.S. Flag?
a. Stars and Stripes
b. Old Glory
c. Star Spangled Banner
d. Old Ironside

6. Who wrote the words for the Star Spangled Banner?
a. Francis Scott Key
b. Elton John
c. George Washington
d. George Gershwin

ANSWERS
(1) b. 13 (2) a. 50 (3) d. June 14 (4) c. 223 years
(5) d. Old Ironside (6) a. Francis Scott Key


FLAG QUIZ
1. How-big was the Star-Spangled Banner that flew over Fort McHenry in 1814?
a. 40' x 64'
b. 60' x 72'
c. 30' x 42'

2. Who was called "The Father of Flag Day?"
a. George Washington
b. Bernard J. Cigrand
c. Thomas Jefferson

3. Who cut up the American flag and was honored for doing it?
a. Neal Armstrong left pieces of the flag on the moon
b. Barbara Frietchie draped civil war victims with Portions of the flag
c. Robert E. Peary left Pieces of the flag in five places at the North Pole

4. How big is the world's largest flag, and who made it?
a. 104 feet high and 235 feet long and was made by six women in Hawaii
b. 210 feet high and 411 feet long and was made by Anchor industries in Evansville, Indiana
c. 300 feet high and 600 feet lone and was made by Succor Productions in Michigan

5. Who made the Star-Spangled Banner and where?
a. Mary Pickersgill in Baltimore, Maryland
b. Peter Hercules Wendover in New York City
c. Archibald Williard in Ohio

6. Who first called our Flag, "Old Glory?"
a. Francis Bellamy
b. William Driver
c. Francis Scott Key

7. Who wrote the Pledge of Allegiance to the Flag?
a. Francis Scott Key
b. Francis Bellamy
c. Paul Fannin

8. When should the flag be displayed?
a. Every day
b. On National and State Holidays
c. When an official dies

9. What is done with worn or outdated flags?
a. Used until worn out, and then burned
b. Used until worn out, and then buried with an official
c. Used until worn out, and then shredded

10. What is the only flag that can be flown above the Stars and Stripes?
a. State Flags
b. The Church Pennant
c. The original Stars and Stripes

11. When did the Continental Congress pass a resolution which established the flag?
a. 1819
b. 1903
c. 1777

12. Where was Francis Scott Key when he wrote the Star Spangled Banner?
a. Iwo Jima
b. Baltimore Harbor, Maryland
c. Washington D.C.

13. Did Francis Scott Key write the music as well as the words to The Star Spangled Banner?
a. Yes
b. No

14. What two words were added to the Pledge?
a. Under God
b. with liberty
c. the Republic

15. What state passed the first "Flag Salute" statute and when?
a. New York State in 1898
b. New York State in 1870
c. Virginia in 1890


ANSWERS 1-c,2-b,3-c,4-b,5-a,6-b,7-b,8-b,9-a,10-b,11-c,12-b,13-b,14-a,15-a


I AM THE FLAG- by Ruth Apperson Rous

I am the flag of the United States of America. I was born on June 14, 1777, in Philadelphia. There the Continental Congress adopted my stars and stripes as the national flag. My thirteen stripes alternating red and white, with a union of thirteen white stars in a field of blue, represented a new constellation, a new nation dedicated to the personal and religious liberty of mankind. Today fifty stars signal from my union, one for each of the fifty sovereign states in the greatest constitutional republic the world has ever known. My colors symbolize the patriotic ideals and spiritual qualities of the citizens of my country. My red stripes proclaim the fearless courage and integrity of American men and boys and the self-sacrifice and devotion of American mothers and daughters. My white stripes stand for liberty and equality for all. My blue is the blue of heaven, loyalty, and faith. I represent these eternal principles: liberty, justice, and humanity. I embody American freedom: freedom of speech, religion, assembly, the press, and the sanctity of the home. I typify that indomitable spirit of determination brought to my land by Christopher Columbus and by all my forefathers - the Pilgrims, Puritans, settlers at James town and Plymouth. I am as old as my nation. I am a living symbol of my nation's law: the Constitution of the United States and the Bill of Rights. I voice Abraham Lincoln's philosophy: "A government of the people, by the people,for the people." I stand guard over my nation's schools, the seedbed of good citizenship and true patriotism. I am displayed in every schoolroom throughout my nation; every schoolyard has a flag pole for my display. Daily thousands upon thousands of boys and girls pledge their allegiance to me and my country. I have my own lawPublic Law 829, "The Flag Code" - which definitely states my correct use and display for all occasions and situations. I have my special day, Flag Day. June 14 is set aside to honor my birth. Americans, I am the sacred emblem of your country. I symbolize your birthright, your heritage of liberty purchased with blood and sorrow. I am your title deed of freedom, which is yours to enjoy and hold in trust for posterity. If you fail to keep this sacred trust inviolate, if I am nullified and destroyed, you and your children will become slaves to dictators and despots. Eternal vigilance is your price of freedom. As you see me silhouetted against the peaceful skies of my country, remind yourself that I am the flag of your country, that I stand for what you are - no more, no less. Guard me well, lest your freedom perish from the earth. Dedicate your lives to those principles for which I stand: "One nation under God, indivisible, with liberty and justice for all." I was created in freedom. I made my first appearance in a battle for human liberty. God grant that I may spend eternity in my "land of the free and the home of the brave" and that I shall ever be known as "Old Glory," the flag of the United States of America.

one.jpg

RECIPES


CHERRY OR BLUEBERRY TOPPED ICE BOX CAKE
20 Whole graham crackers
2 c Cold milk
1 pk Vanilla or Chocolate Instant
Pudding/Pie Filling
1 3/4 c Thawed non dairy whipped
Topping
2 cn (21 oz each) cherry or blue
Berry pie filling

Line 13 x 9 inch pan with some of the graham crackers, breaking crackers if necessary.
Pour cold milk into bowl. Add pudding mix. With electric mixer at low speed, beat until well blended, 1 to 2 mins. Let stand 5 min, then blend in non dairy whipped topping.
Spread half of the pudding mixture over crackers.
Add another layer of crackers.
Top with remaining pudding mixture and remaining crackers.
Spread pie filling over crackers. Chill cake for about 3 hours before serving.


AMERICAN FLAG COOKIES
1 c Margarine
1 Egg white -- whipped
2 ts Pure vanilla extract
2 1/2 c Unbleached flour
1 1/2 c Sugar
1 1/2 ts Baking powder
1 ts Red food coloring
1 ts Blue food coloring
Preheat oven to 350.
In a mixing bowl, combine margarine, egg white, and vanilla extract.
In a separate bowl, combine flour, sugar, and baking powder. Mix wet ingredients with dry until just moistened.
Divide cookie dough into three equal portions.
Tint 1 portion with the red food coloring; and another portion with the blue food coloring. Mix throughly
Form each portion into long bars.and stack bars on top of each other using alternating colors (red, white, blue).
Wrap finished cookies in waxed paper and place in the refrigerator for about an hour.
Cut cookies into 1/4" thick bars. Place on greased baking sheet and bake for 10 to 12 minutes.


SUMMER DELIGHT PUNCH
6 oz Can frozen lemonade
6 oz Can frozen orange juice
2 1/2 c Pineapple juice
12 oz Can apricot or peach nectar
1 ea Bottle ginger ale, (2 litre)
1 ea Lemon, sliced

Mix together the lemonade, orange juice, pineapple juice, and nectar and chill.
When ready to serve drinks, add the ginger ale. Garnish with lemon slices.




Click Here To Send An Idea